Pizzadeg (Kalljäst)

Kalljäst deg

 

Pizzadeg (Kalljäst)

Med den här pizzadegen som ska jäsa i 24 timmar utvecklas mycket smak och de blir lika goda som på pizzeriorna. Med "Pizza (Varmjäst)" som bara ska jäsa i 1-2 timmar, går det fortare, men smaken är fortfarande god. Båda varianterna blir mycket goda och texturen blir densamma.

Portioner: 4 pers
Ingredienser
  • 10 dl Manatoba cream alt. vetemjjöl special
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 pkt torrjäst
  • 2,5 tsk salt
Instruktioner
  1. Blanda alla torra ingredienser i en skål och gör ett hål i mitten. Häll i vattnet och rör ihop alla ingredienser.

  2. Stjälp upp på ett mjölat bakbord och knåda degen i 10 minuter (8-10 minuter med maskin) tills det är väl blandat. Rulla degen med ovansidan. Du ska inte trycka sönder degen utan bara rotera den tills den är slät. Degen är klar när du trycker i den och den går tillbaka direkt.

  3. Forma degen till en slät boll. Tryck ihop den lätt runt om på undersidan, så att toppen blir slät och fin. Undersidan slätas ut när degen reser sig.

  4. Strö i lite mjöl i degbunken och lägg sedan ner degen med den fina sidan uppåt. Strö lite mjöl på degen. Täck bunken med lock eller plastfolie och jäs i 24 timmar i kylskåp.

  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Degen har växt okontrollerat i ett dygn, så väck den till liv igen med lite mjöl. Jämna ut den och tryck bort bubblor. Arbeta med den 1-2 minuter.

  6. Forma degen till en slät boll igen och dela den i 4 delar för normalstora pizzor eller i 6-8 delar för mindre pizzor.

  7. Forma degen försiktigt till runda bollar utan att knåda degen. Det går bra att förvara dessa i kylskåpet eller frysa ner.

  8. Strö över lite mjöl, täck bollarna med en handduk och jäs i ytterligare 1-2 timmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg