info@lavastenen.se

Bli medlem

Teckna och måla

jul 21, 2022 | Aktiviteter

Projektet är en del i vår kulturverksamhet som innebär att vi vill använda skapandet av olika slag för att sprida information och förmedla våra personliga berättelser. Med musik, text och konst i kombination med föreläsningar och POD, vill vi ge en tydlig bild av vår verklighet – såsom vi känner det.

I nuläget träffas vi sporadiskt för teckning och målning, eftersom mycket tid har gått åt i vår lilla snickerboa där jag bland annat håller på att skapa allt från pennskrin till praktiska saker som behövs för att komma i gång med vår övriga verksamhet.

När vi tecknar och målar, blir det allt från enkla skisser med blyerts till att prova akvarell och akryl. Det är enklare än man tror. Jag visste inte ens att jag kunde rita något annat än streckgubbar före 2019. Jag har alltid drömt om att kunna teckna, men insåg att jag inte hade den talangen. Men det beror inte på bristande talang, utan på bristande tid. Yttre omständigheter har stulit min energi, så jag har helt enkelt inte haft ork eller tid att ta reda på vad jag egentligen är kapabel till.

Nedan är ett litet axplock från mitt tecknande samt mitt första riktiga försök att måla i akvarell. Och jag är Suzanne Apelqvist. 

Bild 1

Den första bilden var egentligen bara tänkt som en kladd och tanken var att försöka rita känslan av maktlöshet av att tillhöra gruppen “socioekonomiskt utsatt”. En känsla som delas av många.

Om jag från början hade vetat det slutliga syftet med bilden, hade jag ritat hårda och kantiga stenklot. Så jag kommer antagligen att rita något liknande igen, men mer seriöst.

Bilden beskriver kort sagt, huset som Gud glömde. Det är frid och fröjd och solsken för allt och alla, utom just detta hus. Bilden tecknades med blyerts, men sedan ritade jag gestalterna och klotet som rullar ner mot en av gestalterna i Photoshop.

Anledningen till det sistnämnda, är att beskriva lagen om all jävlighet. Alltså, den sista personen lyckas ta sig ut, men kommer inte undan i alla fall, eftersom klotet med all sannolikhet kommer krossa gestalten. Precis som det oftast blir i livet i våra kretsar.

Bild 2

Jag ritade av den här stranden och försökte vara så detaljrik som möjligt. Mitt i allt får jag för mig att placera jag frihetsgudinnan bakom bergen. Hon blev en aning för bred, men jag korrigerade inte det, utan fick känslan av att göra henne tjockare. Varför ska det vara perfekt. Sen ville jag hitta något annat som hon skulle hålla i sin hand och det blev en förstorad pistol. Symbolik: Dubbelmoral.

Bild 3

Bild nummer tre var mitt första försök att måla en hel tavla med akvarell. Jag kompletterade med några gouache-färger. Syftet var att försöka följa Bob Ross teknik, trots att han använder olja. Jag gillar hans teknik och positiva attityd, så kommer nog vilja prova oljemålning någon gång.

Bild 4

Bild nummer fyra var i begynnelsen och jag testade att rita av ett lejon.

Murphy's law